Kindertekeningen

Kinderen maken meestal vrolijke tekeningen met primaire kleuren, huisjes, bloemetjes en regenbogen. Soms zie je opeens een verandering ontstaan; het kind krast met zwart en rood en de poppetjes die het tekent, krijgen een boze gezichtsuitdrukking. Er worden bijvoorbeeld kaders getekend en het gevoel dat je erbij krijgt, is niet fijn. Wat zou dit je kunnen vertellen?

 

 

 

 

 

 

Kinderen praten, kinderen spelen, kinderen tekenen;

het zijn verschillende talen waarmee kinderen communiceren.

 

Kindertekeningen hebben altijd al een plek gehad in het werk als kinderergotherapeut. Tekeningen waren een middel om te oefenen met de fijne motoriek. Ik merkte bij mijn eigen dochter op dat ze nooit armen aan haar poppetjes tekende. Door een opleiding in kindertekeningen analyseren, ging er een wereld voor mij open. Inmiddels hebben kindertekeningen een belangrijke extra betekenis voor mij, als therapeut en als moeder.

 

Tekeningen zeggen veel over de ontwikkeling en het gevoel van een kind en of het kind aandacht nodig heeft. Ik zou het liefst iedereen de taal van kindertekeningen willen leren. Je kunt zomaar het verschil uitmaken voor een kind.

 

Tekenen is een vriendelijke manier om je emoties te uiten, je gedachten compleet te maken en om te vertellen wat er zich van binnen afspeelt.

 

Ik leer anderen graag de basis van kindertekeningen lezen in een lezing en/of workshop.